Lydighet

Lydighetsgruppa i Tønsberg Hundeklubb består av et 20–30 talls aktive medlemmer som trener lydighet regelmessig. Mange er også ute og konkurrerer i ulike klasser, noen på høyt nivå.  

Vi har også plass til dem som ikke har ambisjoner om å konkurrere, eller som ikke er klar for det, men som vil trene for å utvikle seg i samhandling med hunden. Vi har også dyktige instruktører i klubben. For å trene i gruppe med instruktør er det viktig med regelmessig frammøte. 

Lydighetskonkurranser er delt opp i 4 klasser: klasse 1, 2, 3 og klassen FCI 3. Øvelsesprogrammet utvikles og blir mer krevende oppover i klassene. Klasse FCI 3 er den internasjonale klassen, og det er i den klassen mesterskap holdes. 

Lydighet er hundesportens dressurprogram, med tekniske øvelser som krever stor nøyaktighet og presisjon. For å lykkes i lydighet må hunden vise stor glede i trening og konkurranse. Våre treningsmetoder er positive og bygger på motivasjon og samarbeid. For å oppnå dette, bruker vi både ros, godbit og lek som belønning. Vi deler opp øvelsen i mindre momenter og trener inn hvert moment for seg. En hund som har det gøy på trening er ivrig etter å samarbeide med hundefører.

Klasse I er klassen man starter i. For å rykke oppover i klassene kreves det en viss poengsum på et offisielt stevne. Regler for de ulike klassene og premier finner dere på nkk.no.

En lydighetsklasse består av et program bestående av ulike øvelser. Noen øvelser er velkjente i forhold til vanlig hundeoppdragelse/hverdagslydighet som sitt, dekk, stå, gå på plass og innkalling. Men vi har også mer spesielle og avanserte øvelser som fremadsending til rute, apportering (hunden skal hente en gjenstand tilbake til fører) og søksøvelse hvor hunden skal finne en pinne fører har berørt ut fra kun lukten. I de øvre klassene kombineres også øvelser til større, sammensatte øvelser. 

For å lykkes i konkurranse kreves det mye trening og stor nøyaktighet. Men lydighetsøvelsene er nyttige også for familiehunden. Et trivelig hundehold innebærer at hunden kan gå uten å dra i båndet, at hunden kommer når vi roper, og at den kan legge seg rolig når vi ønsker det. Derfor bygger valpekurs og de andre kursene våre på de grunnleggende lydighetsøvelsen. Det er opp til hver enkelt hvor langt de vil gå videre.

For oss som liker å lære og mestre sammen med hunden, er lydighet moro!